Uitstapje onderbouw…

Op 10 mei was het eindelijk zover. De kinderen van de onderbouw gingen op pad ! Het was nog even spannend of het allemaal wel door kon gaan i.v.m. de slechte weersvoorspellingen. Maar op dinsdag werd de knoop toch doorgehakt : ook al was er 90 % kans op regen, we gingen toch !

’s Ochtends kwamen alle kinderen lekker warm aangekleed en met laarsjes aan naar school. Een heleboel ouders vonden het leuk om hen met de auto weg te brengen en ook de hele dag te blijven om te helpen. Want het was niet zomaar iets waar we naar toegingen. Nee, we gingen naar een echte boerderij en daarna ook nog naar een imkerij !

Op school hadden we al een heleboel verteld en gepraat over wat er op een boerderij allemaal te doen was en wat er bij de imkerij gebeurde. Zo gingen we dus goed voorbereid op stap.

Om half tien kwamen we bij de IJsboerderij van Herk in Loosdrecht aan. We werden daar ontvangen door boerin Nellie. Zij liet ons zien waar de koeien en de geiten in de stal stonden en wat we allemaal mochten doen. Maar jeetje, jeetje, wat stonk het toch op de boerderij. De boerin zei wel, dat het door het kuilgras en de poep van de koeien kwam en dat dat hele gewone geuren waren voor een boerderij, maar toch !!

Sommige kinderen moesten er wel heel erg aan wennen en hielden wel een half uur hun neus dichtgeknepen. Daarna waren ze wel gewend aan het luchtje en dat was maar goed ook. Er was zoveel te doen en dat kon echt niet als je de hele tijd je neus dicht moest houden. Ze mochten een (nep)koe melken, de stallen vegen, in het hooi spelen, de paarden borstelen en er zelfs een ritje op maken. Er was ook een speurtocht uitgezet en er kon op kleine tractors gereden worden.

Tussendoor was er tijd voor drinken en een stuk koek, maar dat mocht niet te lang duren, want er moest gewerkt en gespeeld worden ! Op het einde van de ochtend waren er een stel kleine boerinnetjes en boertjes bijgekomen. En na al dat harde werken had iedereen natuurlijk ontzettende trek gekregen. De broodjes worst en hagelslag en pannenkoeken gingen er dus goed in ! Omdat er op de boerderij door boer Goos zelf ijs gemaakt werd van de melk van zijn koeien, kreeg iedereen ook nog een heerlijk ijsje als toetje.

Na nog even spelen moest iedereen weer in de auto, want we gingen naar Imkerij ’t Schuurtje. Nadat we aangekomen waren mochten we met juf Hetty van de imkerij naar de kelder onder haar winkeltje.

Daar kregen we een film te zien waarin precies uitgelegd werd wat er allemaal in een bijenkast gebeurt en wat een imker allemaal doet. Omdat we op school ook veel gepraat en geleerd hadden over bijen konden de kinderen veel vertellen. Juf Hetty had daarna in haar prachtige tuin een soort speurtocht met allemaal opdrachten uitgezet. Alle dingen die we moesten doen hadden iets te maken met hoe bijen was en honing maken. Ook mochten we met een echte imkerkap op heel dicht bij de bijenkast komen. Daar zagen we de bijen met stuifmeel aan hun pootjes de kasten en korven in en uit vliegen. Dat was reuze spannend, want geeneen kind wilde natuurlijk geprikt worden ! Gelukkig gebeurde dat niet, dus niemand hoefde te huilen. We mochten ook nog de kippen en de geiten (Jip en Janneke) voeren en Bobbie de hond vond het heel leuk als we stokken weggooiden. Op het eind mochten we ook nog een kaarsje maken van echte was met een bijtje er op.

Maar wat was iedereen toen moe ! Het was echt tijd om naar huis te gaan.
Onderweg was het voor een heleboel kinderen dan ook heel moeilijk om hun ogen open te houden. Maar dat was helemaal niet erg. We hadden een ontzettend leuke en leerzame dag gehad. Een het mooiste was nog, dat het helemaal niet geregend had !

De kinderen en hun juffen willen alle ouders die geholpen hebben heel erg bedanken dat zij zijn mee geweest.

Corry Poolman SimonsHomepage     Contact Imkerij het Schuurtje in Loosdrecht